WordCamp Europe 2024 – en summering

WordCamp Europe 2024 - en summering

Den 13 till 15 juni hölls årets WordCamp Europe i Turin, Italien. Från Krokedil var det ett gäng med representanter från utveckling, projektledning, partneransvar, marknadsföring och support som åkte ner som besökare.

Vad är då WordCamp? Frågar du WordPress själva så säger det att det är “the largest event on all things related to WordPress, the open web, and beyond.

Med citatet ovan i åtanke är det så klart en diger uppgift att sammanfatta alla talare och alla personliga möten. Men vi tänkte ändå sammanställa lite av det vi fick med oss som fastnade lite extra. En del mer utförligt, annat mer komprimerat, men som vi tror kan vara av intresse för er som använder WordPress.

WordPress Playground – använd WordPress utan en server

WordPress Playground – använd WordPress utan en server

Detta var en av de första sessionerna första dagen och det var också en av de mest intressanta. WordPress Playground var något som flera av de andra talarna återkom till under dagarna. Det är tydligt att detta är något de allra flesta som på något sätt jobbar med, eller använder sig av, WordPress är exalterade över.

Playground är WordPress överallt

Enkelt sammanfattat så möjliggör Playground WordPress på vilken enhet som helst, på vilken plattform som helst, med bara ett klick. Du spinner upp en lokal miljö där inga virtuella maskiner behövs, inget Docker, ingen värd… du bara skapar upp en WordPress site och kör. Något som så klart skapar stora möjligheter för WordPress-användare där du kan bygga och testa din sida.

Med hjälp av Blueprints kan du snabbt komma igång med mer eller mindre avancerade installationer av WordPress. Blueprints är WordPress-installationsskript som du kan förhandsgranska live i WordPress Playground. Dessa innehåller alla installationsinstruktioner som behövs för att installera WordPress, inklusive plugins, teman, webbplatsalternativ, innehåll att importera och mer.

Det enklare exemplet på en Blueprint nedan kommer att ladda en Playground-instans med Hello Dolly-pluginet förinstallerat och öppnas i wp-admin plugin sida efter att du automatiskt loggats in.

{
"plugins": ["hello-dolly", "gutenberg"],
"login": true,
"landingPage": "/wp-admin/plugins.php"
}

Förhandsvisa i WordPress Playground.

Apropå Blueprints så var detta ett namn de själva tyckte var lite tråkigt. Här efterfrågade de förslag på namn från användare. Så om du sitter på en idé på något som är bättre eller roligare än just Blueprints har du din chans att komma med förslag.

Det finns mycket mer att säga om WordPress Playground, men vi håller oss till en enklare sammanfattning i den här artikeln. Du kan läsa mer och testa på den officiella sidan.

Se seminariet på YouTube.

Twenty Twenty-Four: Få standardteman att gå framåt

Twenty Twenty-Four: Få standardteman att gå framåt

Beroende på vem du frågar så går åsikterna isär lite huruvida WordPress egna teman är, eller har varit, bra. Men oavsett vart du står i frågan så går det framåt. WordPress har varit ett bloggverktyg i grunden, men detta har ju utvecklats mycket genom åren. Nu hänger deras tema med i denna utveckling också. Något de inte alltid gjort, vilket de själva är medvetna om.

Anpassat för tillgänglighet

Något de jobbat mycket med är tillgänglighet. Detta genomsyrade hela WordCamp Europe. Precis som Playground ovan så återkom många talare till just tillgänglighet. Så innan du blir irriterad över att det verkar som att vissa saker inte funkar, så har en del av detta faktiskt med tillgänglighet att göra. Exempelvis att du måste ha text i headern. Det är alltså ett medvetet val att du inte kan ha en ikon, då detta försämrar tillgängligheten för synskadade t.ex.

Om WordPress har möjligheten att vara en mjukvara som kan användas till så mycket olika saker, varför har tidigare standardteman inte visat det? Det är en fråga WordPress själva har ställt sig. Twenty Twenty-four har utvecklats som ett utrymme att leka med. Där kan du som användare, och utvecklare, testa saker och dra nytta av fördelarna med ett standardtema. Med frågan i början av detta stycke som grund. Fördelar som att du får ta del av nya funktioner i en plattform som utvecklas så snabbt som WordPress gör. Det hjälper nya användare att få samma bild av WordPress och det ger utvecklare en resurs för bästa praxis.

Förutom detta så pratade Jessica om visionen för Twenty Twenty-four och om nyheter i temat. Färdiga patterns för pristabeller, nyhetsbrev, sidfötter och möjligheten att hämta hem mer patterns från wordpress.org.

Se hela seminariet på YouTube.

Vi pratade med över 50 olika WordPress-produktägare. Här är vad vi lärde oss.

Vi pratade med över 50 olika WordPress-produktägare. Här är vad vi lärde oss.

I sin podcast WP Product Talk har Katie Keith och Matt Cromwell pratat med över 50 produktägare inom WordPress genom sina intervjuer och samtal. I detta seminarium presenterade de några utdrag ur dessa samtal. Där fick vi ta del av tankar från bland annat Rich Tabor (Product Creator på Automattic), Ben Ritner (grundare KadenceWP), Amber Hinds (VD på Equalize Digital), Joost de Valk (Yoast), Miriam Schwab (Elementor) med flera.

Enkelhet är något som kom upp. Att inte göra saker svårt för användaren. Utveckla, byt inte ut eller ändra, det inbyggda admingränssnittet. Om en användare känner igen sig är det lättare för alla inblandade. Jobba med målet att något ska bli ett naturligt extra hjälpmedel snarare än att det ska vara i vägen. Det kan låta självklart, men det betyder inte att det alltid är så lätt. Tänk på att det kan låta vettigt och naturligt för dig, oavsett om du är utvecklare eller handlare, men du är inte dina kunder. Tänk hela tiden på deras perspektiv.

 

Lyssna på användare och kunder

De fortsatte prata om att produktägare behöver lyssna på användarna. Du kanske tycker detta är något WordPress och utvecklare är bra på. Eller så tycker du att de är dåliga på det. Oavsett så är något vi hörde återkommande på WordCamp, att användarnas åsikter och erfarenheter betyder mycket. Så kontentan är; fortsätt ge feedback, de vill ha det.

Ytterligare en sak som satte sig som viktig att tänka på och/eller påminna sig om är att kunden lägger tid på att kolla in din produkt. Lägger du nog med tid på att se din kund?

Detta seminarium finns ännu inte tillgängligt på YouTube, men så fort det läggs upp kommer vi att uppdatera den här artikeln med länkar. Vill du vara säker att inte missa något kan du alltid skriva upp dig för vårt nyhetsbrev, så får du veta när filmerna finns tillgängliga.

Hidden

Nästa steg: synkronisera en utökning för e-post

För största nytta av ditt formulär föreslår vi att du synkroniserar det via en utökning för e-post. Läs mer om våra alternativ för e-posttillägg på följande sida: (https://www.gravityforms.com/the-8-best-email-plugins-for-wordpress-in-2020). Obs! Ta bort detta tips innan du publicerar formuläret.
Namn(Obligatoriskt)
E-post(Obligatoriskt)
Integritet(Obligatoriskt)

Vi presenterar Learning Pathways på ett helt nytt Learn.WordPress.org

Vi presenterar Learning Pathways på ett helt nytt Learn.WordPress.org

Det finns, som vi skrev i början av artikeln, väldigt många intryck och mycket information på en så stor sammankomst som WordCamp. Att få med allt är inget vi eftersträvat. Däremot att ge en inblick och presentera en bra blandning där både nya och gamla användare av WordPress, med olika nivåer av både kunskap och intresse, kan få med sig något matnyttigt. Därför vill vi lyfta detta seminarium som kanske först och främst riktar sig till de med mindre vana av WordPress. De som kanske funderar på att starta en webbutik med WordPress och WooCommerce, men inte vet riktigt i vilken ände de ska börja.

“Lär dig WordPress” på https://learn.wordpress.org/ är då ett bra ställe att börja. Det lanserades först som ett alternativ till Meetups på grund av pandemin. Det har sen dess fortsatt växa med både innehåll och användare. Där kan du ta del av lektioner, handledning, workshops och kurser online.

Lär dig WordPress

I dagsläget jobbar de med en ny site och den kommer senare i år att relanseras med en helt ny design och ny struktur. Learning Pathways kommer att få en framträdande roll på webbplatsen. Detta är kurser utformade för att hjälpa olika målgrupper att skaffa sig kunskaper och färdigheter, inom deras kunskapsnivå.

Se hela seminariet på YouTube.

WordPress sommaruppdatering

WordPress sommaruppdatering

Innan vi lämnar alla seminarier och avslutar denna artikel, måste vi så klart prata om det som var avslutningen på hela WordCamp Europe; medgrundaren och projektledaren Matt Mullenweg i en genomgång av 2024 års prestationer. Användarcentrerade innovationer och de senaste funktionerna, samt en inblick i framtiden.

Nyheter i WordPress

Förutom att sammanfatta dagarna i Turin så pratar Matt även lite om WordPress 6.6, vad har WordPress gjort förut och vad ska ske i framtiden. Enkla saker ska vara enkla, och komplexa saker möjliga. Det ska inte vara svårt att använda WordPress, men det ska gå att göra vad som helst. Han tycker även att internet har blivit tråkigt och undrar hur ska vi göra det roligare? Så klart pratar även han om Playground och hur det “kommer ändra allt.”.

Se hela Matts hela huvudtal på YouTube. Där kan du också se den efterföljande frågestunden som en separat video.

WordCamp Europe 2024 och 2025

Hela eventet avslutades med att platsen för nästa års WordCamp Europe avslöjades, nämligen Basel i Schweiz. Än så länge finns det inte så mycket information mer än att det är 5 – 7 juni som gäller. Håll ögonen på https://europe.wordcamp.org/2025/ för att ta del av informationen när den kommer.

Sammanfattningsvis vill vi återigen trycka på att det pågår mycket på WordCamp. Med över 50 talare och runt 50 olika seminarier och workshops finns det mycket mer att ta del av än det vi nämner här. Du hittar mer information om allt på https://europe.wordcamp.org/2024/. Där kan du bland annat ta del av beskrivningar, samt det visuella materialet som användes på respektive seminarium.

Tack till WordCamp Europe och Turin för 2024, hoppas vi ses i Basel 2025!

Utvalda WooCommerce plugin

featured-krokedil-shipping-connector

Krokedil Shipping Connector

Boka leveranser hos nShift direkt från WooCommerce med Krokedil Shipping Connector när du låter dina kunder själv välja leveranssätt och utlämningsställe med nShift Checkout eller Klarna Shipping Assistant.
featured-krokedil-product-documents

Krokedil Product Documents

Krokedil Product Documents för WooCommerce gör att du kan välja, redigera och bifoga ytterligare produktrelaterade dokument, som t.ex. tekniska specifikationer eller monteringsanvisningar, till dina produkter.
featured-post-purchase-upsell

Post Purchase Upsell för WooCommerce

Öka ordervärdet och få högre intäkter. Med Post Purchase Upsell kan kunden lägga till ytterligare produkter till sin beställning efter att de genomfört ett köp. De väljer enkelt vilka av de valbara produkterna de vill lägga till och uppdaterar sin order med ett klick.