Sälja globalt med Klarna Payments

Sälj globalt med Klarna Payments

Om du använder Klarna Payments for WooCommerce och vill sälja till fler länder än Sverige och erbjuda mer valutor än svenska kronor finns det några åtgärder du behöver göra, innan du kan komma igång med att sälja globalt med Klarna Payments. Du bör även vara medveten om att ytterligare avtal medför extra kostnader.

Tänk på att det är stor skillnad mellan Klarna Payments och att sälja med Klarna Checkout och deras globala kassa som vi beskriver i ett tidigare inlägg. I Klarna Payments finns det ingen global kassa att använda sig av. Istället krävs separata avtal för varje land och valuta.

Exempelscenariot

Du har en webbutik och vill sälja till flera olika länder. I detta exempel utgår vi från att din butik är baserad i Sverige (vilket är inom EU) och att din valuta är satt till Svenska kronor (SEK).

Du vet att du vill rikta in dig på några specifika länder, i detta exempel vill du sälja med Klarna Payments till Tyskland och Norge.

Du vill att dina kunder ska kunna betala i sin egen valuta, vilket är EUR (Tyskland) och NOK (Norge).

Vad du behöver göra

Core countries

Det första du behöver göra är att skaffa ett avtal med Klarna för de “Core countries” du vill sälja till. “Core countries” är Klarnas egna benämning och dokumentationen vi hänvisar till är på engelska, därför väljer vi att behålla uttrycket “core countries/country” i den här artikeln istället för att översätta det.

Ett core country är ett land där Klarna erbjuder Klarna Kredit, lokala riskfria betalningsmetoder och kortbetalning.

Ett core country anses bara vara just ett core country om valutan också är lokal för den marknaden.
Aktuella core countries i kombination med sina lokala valutor.

Så i vårt exempel behöver du alltså teckna ett “Core countries” avtal med Klarna för länderna Tyskland och Norge. Du behöver sen aktivera detta i pluginet genom att ange användarnamn och lösenord för de länder du lagt till. Det gör du i inställningarna för Klarna Payments.

Sälj globalt med Klarna Payments

Ytterligare steg

Valutaväxlare

Tidigare nämnde vi också att du i det här exemplet vill att dina kunder ska kunna betala i sin egen valuta. För detta behöver du ett plugin med stöd för flera valutor. Det finns flera att välja på, men vi rekommenderar Aelia Currency Switcher for WooCommerce då det är ett plugin vi själva använder vid tester.

Kunder betalar i sin valuta
Lokalisera din kunder

Lokalisera

Eftersom du vill sälja till andra länder så vill du också att dina priser ska visas med eller utan skatt, beroende på var kunden finns. I det här exemplet är du baserad inom EU och då bör andra EU-invånare (Tyskland) se priset inklusive moms, och de utanför EU exklusive moms (Norge).

Under WooCommerce > Inställningar > Allmänt kan du ställa in vilka länder du vill sälja och skicka till. Du har också inställningen Kundens standardplats där du bestämmer vilken plats WooCommerce ska utgå från att dina kunder kommer från, innan de själva fyller i denna information, för att räkna ut skatter och frakt.

Om du vill sälja till flera länder behöver du antingen använda Lokalisera eller Lokalisera (med stöd för page caching).

Lokalisera verifierar kundens aktuella plats och beräknar skatten därefter.
Lokalisera (med stöd för page caching) är detsamma som ovan, men gör lokaliseringen via Ajax. Du kan märka att dina webbadresser får tillägget ?v=xxxxx. Detta är normalt för att förhindra statisk cachning av priser.

När lokalisering är aktiverat behöver du skapa ett konto hos MaxMind och slutföra konfigurationen för MaxMind-geolokalisering i Integrering-tabben i WooCommerce inställningar.

  1. Skapa ett MaxMind Geolocation konto
  2. Skapa en MaxMind licensnyckel
  3. Lägga till MaxMind-licensnyckel i WooCommerce instälningar
    1. Gå till WooCommerce > Inställningar > Integration > MaxMind-geolokalisering
    2. Klistra in licensnyckeln
    3. Spara ändringar

Det finns en mer omfattande steg-för-steg-guide i den officiella WooCommerce-dokumentationen.

Summering

När du använder Klarna Payments så krävs det ett avtal för varje land och valuta du vill sälja till. Du behöver även se till så att din butik lokaliserar dina kunder korrekt.

Så om du vill sälja till Norge så krävs det att du har ett avtal för detta med Klarna, att WooCommerce känner av att kunden är från Norge och att valutan är NOK.

Om inte dessa krav är uppfyllda kommer inte det önskade betalsättet visas, eller så får du ett felmeddelande.

Utvalda WooCommerce plugin

featured-post-purchase-upsell

Post Purchase Upsell för WooCommerce

Öka ordervärdet och få högre intäkter. Med Post Purchase Upsell kan kunden lägga till ytterligare produkter till sin beställning efter att de genomfört ett köp. De väljer enkelt vilka av de valbara produkterna de vill lägga till och uppdaterar sin order med ett klick.
featured-partial-delivery

Partial Delivery för WooCommerce

Partial Delivery för WooCommerce möjliggör att handlare kan dela upp en beställning på flera försändelser. Via ett logiskt gränssnitt kan du skicka en eller flera artiklar i varje leverans.
featured-krokedil-shipping-connector

Krokedil Shipping Connector

Boka leveranser hos nShift direkt från WooCommerce med Krokedil Shipping Connector när du låter dina kunder själv välja leveranssätt och utlämningsställe med nShift Checkout eller Klarna Shipping Assistant.