Praktiktips till både praktikanten och arbetsgivaren

Jag heter Alva Mossberg och har denna vecka (v.6) praktik på Krokedil Produktionsbyrå AB. Jag går annars på Ekonomiprogrammet med inriktning företagsekonomi på Solbergagymnasiet. På fritiden tycker jag om att träna, åka slalom, snowboard, och umgås med familj, släkt och vänner . Jag har även ett stort intresse för matlagning och min dröm är att i framtiden kunna jobba med det på ett eller annat sätt. Här kommer jag skriva lite tips på hur både praktikanten och arbetsgivaren kan göra för att skapa en så bra praktikperiod som möjligt.

Att tänka på som praktikant under praktikperioden:

Innan praktikperioden börjar är det kan det vara bra att kontakta arbetsgivaren, för att ta reda på om det är något du behöver ta med eller tänka på, för att du ska komma förberedd. När man är praktikant är viktigt att man försöker lämna ett intryck som visar att du är en pålitlig person, att du visar att du är villig att jobba och att du är nyfiken på att lära dig något nytt. Även om du inte gillar arbetsplatsen eller inte är intresserad av arbetet så är det viktigt att du jobbar på, gör de uppgifter du får och är positiv, för om du gör ett bra jobb så har du skapat dig en referens. Vilket kan hjälpa dig att komma ut på arbetsmarknaden. Och för att visa att du är pålitlig är det viktigt att du kommer i tid. Om du inte kommer i tid kan det störa arbetskamraterna, påverka de arbetsuppgifter du ska utföra negativt. Att inte komma i tid signalerar att du inte tycker arbetskamraterna och jobbet är viktigt. Men om det skulle vara så att du inte kommer i tid är det viktigt att du meddelar det, för att det inte ska verka som att du inte bryr dig.

När du kommer till din praktikplats så ska du vara ärlig med vad du kan. Säg inte att du kan mer än vad du faktiskt gör, det skapar bara problem för dig själv. Men förminska inte heller dig själv och säg att du inte kan och att du inte kommer klara det, det försvårar chansen för dig att få jobb på praktikplatsen. Vänd istället på det och säg att du tycker att det är svårt men att du ska göra ditt bästa. När du tycker att det är svårt, va inte rädd att be om hjälp. Att be om hjälp får dig inte att verka osmart eller dum utan snarare som ansvarsfull och att du tar uppgiften på allvar.

Innan du kommer till din praktikplats kan det också vara bra att läsa på lite om företaget, så du faktiskt vet va de jobbar med och då få en uppfattning om vad du möjligen kommer att få göra under praktikperioden. Kom-ihåg att be om ett arbetsintyg när arbetsperioden är slut, som du kan använda som bevis när du ska söka jobb.

Att tänka på som arbetsgivare under praktikperioden:

När du som arbetsgivare tar emot och välkomnar praktikanten är det bra om man visar denne runt på arbetsplatsen, man kan berätta om företaget och dess värderingar, och hur verksamheten fungerar. Det kan även vara bra att gå igenom lunch rutiner, hur man meddelar frånvaro, och vilka kläder som är lämpliga.

Som arbetsgivare är det viktigt att tänka på att förbereda ett flertal arbetsuppgifter som praktikanten kan göra under praktikperioden, för att denne inte ska bli sysslolös. Det är då viktigt att tänka på att det ska finnas olika sorters uppgifter och i olika svårighetsgrader. Annars finns det risk för att praktikanten hinner klar allt med en gång eller att det är alldeles för svårt och måste fråga om hjälp i tid & otid, vilket kan sakta ner handledarens jobb.

När praktikperioden är slut är det bra att ge praktikanten en utvärdering om vad som har fungerat bra och om vad som kan förbättras. Återkoppla utvärderingen till arbetsuppgifterna för att det ska bli tydligare för praktikanten att förstå vad denne kunde gjort annorlunda.

Top