Om WooCommerce
För dig som inte är bekant med WooCommerce sedan tidigare så är det en e-handelsplattform som körs på WordPress. Den installeras alltså som ett plugin till WordPress och därefter finns det ett antal designteman som är förberedda att kunna användas tillsammans med WooCommerce.
WooCommerce är ett så kallat open source-projekt som drivs av företaget Automattic. Pluginet kan laddas ner gratis och som användare har du full tillgång till källkoden och kan göra ändringar i den som det passar dig.
Intäktsmodellen för Automattic är att sälja olika så kallade extensions till WooCommerce. Tillägg som ökar funktionaliteten i webbutiken. Det kan röra sig om kopplingar till olika betalhanterare, mer avancerad fraktberäkning, stöd för prenumerationsbetalningar och mycket annat. På woocommerce.com finns idag (våren 2017) drygt 380 extensions till försäljning.
Till detta kan man även lägga närmare 700 WooCommerce extensions på codecanyon.com, drygt 1000 gratis på wordpress.org samt säkert 100 mindre aktörer som också säljer extensions direkt via egna kanaler.
Fördelarna är många
Genom att välja WooCommerce kan du i stor utsträckning anpassa och modifiera din webbutik efter dina egna behov. I vissa fall kräver detta programmeringskunskaper men ofta kan du utöka funktionalitete genom olika extensions till WooCommerce.
Eftersom WooCommerce är ett plugin som installeras på en WordPress-webbplats så innebär det också att du enkelt kan integrera din webbutik med resten av din webbplats. På så sätt har du ett system att underhålla istället för två separata.
Du ansvarar för driften
Det är dock viktigt att vara medveten om att du har ett driftansvar för din webbutik när du använder WooCommerce. Om du använder dig av en hyrbutikslösning slipper du detta, men med WooCommerce är det upp till dig att se till att uppdateringar och backuper blir gjorda.
Det är också viktigt att inse att en webbutik med WooCommerce är ett mer avancerat system än en ”vanlig” WordPress-webbplats som exempelvis främst används som en blogg eller en enklare företagswebbplats. Du har fler och mer avancerade plugin installerade och därmed ökar risken att något kan gå fel vid uppdateringar. En webbutik med WooCommerce kräver rent servertekniskt mer resurser än en enklare blogg. En rekommendation är därför att inte välja det billigaste webbhotellet du hittar för att drifta din webbutik. Som med det mesta så får man det man betalar för.För dig som vill använda dig av WooCommerce men inte vill ansvara för drift och underhåll finns det flera företag som erbjuder den här typen av tjänster.
Passar WooCommerce för mig?
De största fördelarna med ett system som WooCommerce är alltså friheten där du i mycket stor utsträckning kan påverka design och funktion efter eget tycke samt att du har många olika leverantörer att välja bland. Samtidigt har du alltså ett driftansvar och om du själv inte vill eller kan programmera så behöver du någon som ansvarar för att webbutiken faktiskt fungerar.
Med en hyrlösning å andra sidan får du ett system där du slipper driftansvar. Vanligtvis kan man även komma igång ganska snabbt, i vissa fall även till en låg kostnad. Samtidigt är man ofta mer begränsad i det design- och funktionsupplägg som plattformen erbjuder och du är i större utsträckning hänvisad till den leverantör som tillhandahåller plattformen när det gäller vidareutveckling av webbutiken.
Fördelarna med att använda ett öppet system som WooCommerce är att det är ett system i aktiv utveckling som har en stor och hjälpsam community.