Ny lagstiftning ändrar ordningen på betalsätt i kassan

Den 1 juli 2020 träder en ny lag i kraft som reglerar hur betalsätt presenteras för konsumenter när de handlar i svenska webbutiker.

Den nya lagen innebär att köp på kredit, det vill säga kreditkort, faktura och delbetalning, endast får vara förstaval i kassan om inga alternativ för direktbetalning finns tillgängliga. Erbjuder e-handlaren direktbetalningar, till exempel direkt banköverföring eller Swish, då ska dessa betalalternativ presenteras först.

Ska e-handlaren eller betalleverantören göra ändringar?

I stor utsträckning innebär den nya lagen förändringar som betalleverantörerna ansvarar för. Men i vissa fall kräver det ändringar av dig som e-handlare. Så här ser det ut bland de olika betalmoduler som vi på Krokedil har utvecklat.

Ändringar görs av betalleverantör

Följande betallösningar är inbäddade/iframe-baserade checkouts. I dessa lösningar är det betalleverantören som kommer att göra nödvändiga ändringar. Som e-handlare behöver du inte tänka på att göra någon förändring i din webbutik.

 • Klarna Checkout for WooCommerce
 • Nets Easy for WooCommerce
 • Payson Checkout for WooCommerce
 • Ecster Pay for WooCommerce
 • Collector Checkout for WooCommerce
 • Avarda Checkout for WooCommerce

Ändringar görs av e-handlare

Följande betallösningar använder standardkassan i WooCommerce och därmed är det du som e-handlare som ansvarar för att betalsätten kommer i rätt ordning.

 • DIBS (D2) for WooCommerce
 • Payer for WooCommerce
 • Payer B2B for WooCommerce
 • AfterPay Nordic for WooCommerce

Ändringar av både e-handlare och betalleverantör

 • Klarna Payments for WooCommerce
  Eftersom Klarna Payments är ett betalsätt som visas i den vanliga kassan i WooCommerce så är det du som e-handlare som ansvarar för i vilken ordning betalsättet visas. Samtidigt kan Klarna Payments i sig innehålla flera olika typer av betalsätt. Denna del ansvarar Klarna för att betalsätten kommer i korrekt ordning.
 • WooCommerce Klarna Gateway
  Klarna faktura och Klarna delbetalning ansvarar du som e-handlare för att betalsätten kommer i rätt ordning. Klarna Checkout ansvarar Klarna för att betalsätten kommer i rätt ordning.

Mer information finns att läsa på Konsumentverkets webbplats.

Utvalda WooCommerce plugin

featured-partial-delivery

Partial Delivery för WooCommerce

Partial Delivery för WooCommerce möjliggör att handlare kan dela upp en beställning på flera försändelser. Via ett logiskt gränssnitt kan du skicka en eller flera artiklar i varje leverans.
featured-krokedil-product-documents

Krokedil Product Documents

Krokedil Product Documents för WooCommerce gör att du kan välja, redigera och bifoga ytterligare produktrelaterade dokument, som t.ex. tekniska specifikationer eller monteringsanvisningar, till dina produkter.
featured-post-purchase-upsell-2024

Post Purchase Upsell för WooCommerce

Öka ordervärdet och få högre intäkter. Med Post Purchase Upsell kan kunden lägga till ytterligare produkter till sin beställning efter att de genomfört ett köp. De väljer enkelt vilka av de valbara produkterna de vill lägga till och uppdaterar sin order med ett klick.