Lägg tid på underhåll och uppdateringar av din webbplats

När du administrerar din webbplats via publiceringsverktyget WordPress eller driver din webbutik med WooCommerce så har du som innehavare av webbplatsen ett driftansvar. Därför är det bra att skapa rutiner för underhåll och uppdateringar för att försäkra sig om att webbplatsen fungerar och besökarna kan använda den utan problem.

Ett tråkigt ansvar?

Det kan ju tyckas lite tråkigt att fokusera på drift och ansvar. Att inte tänka på de lite mer inspirerande delarna som försäljning, marknadsföring och att hitta ett koncept som genererar nöjda kunder. För att komma dit behöver vi dock en pålitlig grund att stå på.

Tusenmilaservice

Om allt såg likadant ut som den dag då du lanserade din webbutik skulle vi inte behöva tänka på underhåll, backuper och uppdateringar. Men på samma sätt som en bil behöver in på service då och då så behöver en webbplats eller webbutik hållas efter för att fungera. Både WordPress och WooCommerce kommer vanligtvis med ett par större uppdateringar per år (samt ett antal mindre säkerhets-releaser). Andra plugins släpps också i nya versioner. Att hålla den installerade mjukvaran uppdaterad är något man bör sträva efter. På så vis minskar risken för säkerhetsintrång och du får ta del av nya funktioner som introduceras.

Uppdatera i testmiljö

Eftersom din webbutik är central för din verksamhet är det ingen bra idé att klicka på uppdatera-knappen när nya versioner blir tillgängliga och sedan hoppas på att allt kommer att går bra. Det finns olika sätt att skapa ett bra flöde för hur man går tillväga när man uppdaterar webbplatsens kodbas. Ett förhållandevis enkelt sätt är att använda en hosting-leverantör som erbjuder staging-möjligheter – ett sätt att klona din webbplats så att du sedan kan genomföra uppdateringarna på kopian och se så att allt fungerar. När du sedan ser att allt verkar fungera som det ska kan du genomföra uppdateringarna live.

Backuper om något går fel

Om något ändå går fel när du uppdaterar live, eller om din webbplats exempelvis skulle bli utsatt för en malware-attack, är det bra att ha bra backuprutiner på plats. Webbhotellen erbjuder vanligtvis backuper i sina paket men det är bra att skapa egna rutiner för detta så att din data även sparas till en annan plats än på hostingleverantörens servrar.

Sammanfattning

Att hålla WordPress, plugins och tema uppdaterade är kanske inte allt för upphetsande. Det är därför bra att du skapar ett schema eller har tydliga rutiner för när du genomför uppdateringarna. Förslagsvis en viss dag per vecka eller varannan vecka. Känner du att förvaltningen av din webbplats inte är något som du själv vill fokusera på så är det bättre att du anlitar ett företag som hjälper dig med detta.

3 matnyttiga tips

  • Uppdatera i en staging-miljö först för att undvika driftstopp i din webbutik.
  • Ha bra backuprutiner. Testa även att backuperna fungerar.
  • Ta hjälp av ett externt företag beträffande förvaltning. Då kan du fokusera på din kärnverksamhet istället.

På Krokedil erbjuder vi ett så kallat förvaltningsavtal i olika omfattningar beroende på ditt behov. Välkommen att kontakta oss om du vill veta mer.

Top