Håll WooCommerce och plugin uppdaterade, utan missöden

Håll WooCommerce och plugin uppdaterade

Håll WooCommerce och plugin uppdaterade, utan missöden

Håll WooCommerce och plugin uppdaterade

Se till att WordPress, WooCommerce, dina plugin och ditt tema är uppdaterade till den senaste versionen. Här skulle artikeln kunna vara klar, men syftet med denna artikel är att jag vill hjälpa er som tycker det är lite jobbigt att klicka på den där “Uppdatera” knappen, för tänk om något händer?

Har du senaste versionen?

Innan jag går in på lite tips och tricks så vill jag bara betona vikten av att ha allt uppdaterat.
Vi som utvecklar plugin jobbar löpande med att förbättra dessa, med utökad funktionalitet och förbättrad kompatibilitet. Vi fixar även buggar och andra småfel som kan dyka upp. Ibland upptäcks det även säkerhetshål som vi täpper till så snabbt vi bara kan. Detta gäller inte bara plugin utan även teman samt WordPress och WooCommerce.

Att uppdatera ger dig helt enkelt både förbättringar och ökad säkerhet. Skulle du dessutom någon gång behöva kontakta support för ett plugin eller tema så kommer de nio gånger av tio fråga om du har uppdaterat till senaste versionen.

Olika kunskapsnivåer

I teorin går det utmärkt att driva en WooCommerce-butik helt utan djupare kunskaper om hur det faktiskt fungerar. I praktiken brukar det dock förr eller senare dyka upp tillfällen då det ändå är bra att ha lite koll på hur saker hänger ihop och interagerar.

Beroende på vilken kunskapsnivå du befinner dig på när det kommer till WordPress och WooCommerce så kan pulsen vara olika hög när det är dags att uppdatera ett plugin. Speciellt om det kanske är det plugin som sköter dina betalningar eller din frakt. De flesta av oss har varit med om att vi uppdaterat en handfull plugin och vårt tema och så har helt plötsligt vår webbplats, eller webbutik, slutat fungera eller se ut som den borde. Att hamna i det läget är inte så svårt, det svåra är att ställa allt till rätta om du inte har kunskapen.

Vi har tidigare skapat en guide till att felsöka problem i WooCommerce före du skapar ett supportärende. Denna bör du ha läst om du har en WooCommerce-butik. För att jag inte ska ta för många delar av den artikeln och återanvända i denna så rekommenderar jag att du tar en stund och läser igenom den redan nu. Klicka på den här länken så öppnas den i ett nytt fönster så kan du enkelt komma tillbaka hit sen när du läst den. Jag väntar så länge.

Kanon, nu har du lite koll på några saker som är bra att ha med sig. Jag kommer att upprepa en del av det som står i den artikeln, men med lite mer information om de olika delarna.

Ett ord som “backup” återkommer ju väldigt ofta när det pratas om att uppdatera sin webbplats och dess plugin. Tar du en backup precis innan du gör den där pulshöjande uppdateringen som inte gick som planerat så har du inget att oroa dig för för stunden. Då är det bara att återställa backupen så är du på banan igen. Det löser så klart inte problemet med att saker kommer hända om du ger dig på att uppdatera dina plugin igen, men det ger dig tid att undersöka lite närmare vad det var som gick fel.

Det är här vi kommer till ett annat begrepp du säkert stött på; staging-miljö, eller testmiljö. Egentligen är det aktuellt från dag ett när du sätter upp en webbutik, men då du fortfarande läser denna text utgår jag från att du finner denna text nyttig och kanske inte har full koll på allt.

Vad är en staging- eller testmiljö?

Ja, vad är då en staging-miljö? Det är en kopia av din webbplats, installerad så att bara du kommer åt den. Du har nu den för tillfället fungerande installationen då du återställt din backup efter det tidigare missödet. Då är det dags att skapa en staging-miljö baserat på denna fungerande installation. Flera webbhotell erbjuder funktioner för staging med ett klick via kontrollpanelen. Om din hosting-leverantör inte erbjuder detta så kan du kika närmare på plugins som Duplicator och WP Staging.

Du har säkert redan listat ut varför du satt upp din staging-miljö. För att du ska kunna uppdatera plugin, teman och system utan att pulsen rusar om det går illa.

I fallet ovan vet du ju redan att något gick galet när du valde att uppdatera alla plugin som hade en uppdatering. Det du inte vet är vilket plugin som orsakade felet. Här i din staging-miljö kan du nu i lugn och ro uppdatera ett plugin i taget tills felet uppstår och på så sätt vet du vilket plugin det är som orsakade felet. Du kan nu ta ett steg bakåt till innan det pluginet uppdaterades och så fortsätter du med resten av pluginen, ett i taget, för att fastställa att det inte var något mer som krånglade. Har även ditt tema kommit i en ny version så kan du här i staging-miljön uppdatera det också och se så det inte hände något där. Här kan du även testa att byta tema utan att oroa dig för att dina kunder kommer till din webbshop och den inte ser ut som den brukar.

Du är i din staging-miljö, du kan testa saker och behöver aldrig oroa dig för att något ska gå fel och få allvarliga konsekvenser. I felsökningssyfte är det mycket värdefullt att kunna inaktivera och aktivera plugin samt testa olika teman. Du kan till och med tvinga fram fel bara för att lära dig mer.

Håller du din staging-miljö uppdaterad med de senaste versionerna av dina plugin, ditt tema, WordPress och WooCommerce och allt funkar som det ska – ja då kan du även uppdatera din publika sida. Eventuell felsökning och huvudvärk har redan varit, nu är det bara att göra din shop ännu lite bättre för dig och dina kunder.

Top