En introduktion till WooCommerce extensions

Kom igång med WooCommerce extensions

WooCommerce är en extremt kraftfull e-handelsplattform där du kan anpassa upplägget i din webbutik utifrån dina egna specifika behov. Som du säkert redan vet så är WooCommerce ett plugin som kan laddas ner gratis via wordpress.org och som installeras i din WordPress-webbplats. Genom olika så kallade extensions kan du sedan utöka din webbutiks funktionalitet.

En extension är egentligen också ett så kallat WordPress-plugin men dess syfte är att lägga till ny funktionalitet till WooCommerce. Om WooCommerce inte finns installerat på webbplatsen fyller alltså inte en extension någon funktion längre.

Många extensions blir det

På woocommerce.com hittar du det man skulle kunna kalla den officiella marknadsplatsen för WooCommerce-extensions. Här finns närmare 400 st extensions tillgängliga till försäljning (eller gratis nedladdning). På Envatos marknadsplats codecanyon.net finns omkring 900 extensions och via WordPress officiella plugin repository på wordpress.org hittar man över 1 800 plugins taggade med etiketten WooCommerce. Utöver dessa tre huvudaktörer finns det säkert ett hundratal mindre aktörer som säljer extensions direkt via egna kanaler.

Måste jag använda extensions?

Du kan absolut komma igång med WooCommerce utan att köpa eller ladda ner några extensions. Om du startar en webbutik som ett hobbyprojekt kan det vara en bra idé att hålla nere utgifterna och låta din butik vara så enkel som möjligt till att börja med. Om du däremot har haft din butik ett tag och vill effektivisera det administrativa arbete något eller kanske vill jobba mer med att öka försäljningen, då kan det finnas en poäng i att börja gräva runt i extension-djungeln.

WooCommerce extensions – börja här

I den här artikeln tänkte vi tipsa om några extensions som underlättar vår egen vardag. Som gör både vårt eget och våra kunders arbete lite enklare. Grundläggande extensions som är bra att börja med om du inte jobbat med WooCommerce så mycket tidigare.

Ordernummer i en jämn följd

Utgångsmässigt är ordernummer i WooCommerce det samma som själva orderns post-ID i databasen. Detta fungerar helt okej rent tekniskt men kan orsaka huvudbry och eventuella frågor från din bokförare eller revisor. I och med att du gör fler saker i din webbutik (publicerar nyheter, lägger upp bilder, skapar nya sidor etc) så är risken mycket stor att ordernumren inte kommer i en jämn nummerserie. För varje ny sida, produkt, bild eller liknande så genereras nämligen ett nytt post-ID i databasen.

Genom pluginen WooCommerce Sequential Order Numbers och Sequential Order Numbers Pro kan du styra ordernumren så att de hamnar i en jämn nummerserie utan att de påverkas av annat innehåll som skapas på webbplatsen.

Båda pluginen är skapade av företaget Skyverge. Skillnaden mellan de två är att i pro-versionen har du bland annat möjlighet att sätta ett prefix till ordernumret, styra vilket nummer som nummerserien ska börja på och exkludera gratisordrar från nummerserien.

Fakturor och packsedlar

Om du vill ha möjligheten att skriva ut packsedlar och fakturaunderlag lite enklare så behöver du en extension för detta.

Print Invoices & Packing lists från WooThemes låter dig skriva ut packsedel och faktura direkt från en enskild order men även i bulk från översiktssidan för ordrarna i WooCommerce. Modulen har även stöd för att skicka fakturor via e-post i html-format till kunden och för kunden att själv skriva ut fakturor från ”Mina ordrar”-sidan.

WooCommerce PDF Invoices & Packing Slips kan laddas ner gratis från wordpress.org. Med denna extension kan en faktura i pdf-format bifogas i orderbekräftelsen som skickas till kund. Även här kan du som butiksägare skriva ut packlistor och fakturor från enskilda ordrar i WooCommerce och kunder kan ladda ner sina fakturor från ”Mina ordrar”-sidan. Flera premium-extension finns tillgängliga från tillverkaren WP Overnight, bland annat för att kunna skriva ut kreditfakturor, skicka fakturor till Dropbox per automatik och få tillgäng till fler fakturamallar.

Modifiera WooCommerce

Det finns en uppsjö av extensions som hjälper dig modifiera din WooCommerce-butik utan att du behöver ha programmeringskunskaper. Vissa låter dig ändra allt mellan himmel och jord vilket kan vara både positivt och negativt. Positivt eftersom du löser många saker i en enda modul och slipper leta efter och installera många olika plugins. Negativt eftersom en modul med många funktioner har också större risk att drabbas av fel eller konflikter med andra plugins.

Om du vill komma igång med modifieringar av din WooCommerce-butik kan du testa WooCommerce Customizer som kan laddas ner gratis från WordPress-repository. Med den modulen har du bland annat möjlighet att ändra namnet på Lägg i varukorg-knappen, antalet produkter som visas per sida, ändra texten för tabbarna Beskrivning och Mer information på produktsidan och ändra placeholder-bilden som används till produkter som inte har en bild uppladdad.

Ett plugin i taget

Sammanfattningsvis kan man konstatera att du har väldigt många extensions till ditt förfogande. Ta dock för vana att ta ett steg i taget när du installerar plugins. Aktivera ett plugin i taget och utvärdera och testa därefter. Det gör ditt arbete mycket enklare om något går fel och du behöver felsöka eller ta reda på vilket plugin som orsakar problemet.

Skaffa en testmiljö

Som ett sista tips anser vi även att du bör ha en testmiljö att installera och prova nya extensions på. En testmiljö är en klonad version av din webbutik där du kan utföra tester och göra ändringar utan att din riktiga webbutik drabbas av en krasch. Om du inte är tekniskt bevandrad och vet hur man gör detta så finns det flera olika webbhotell som erbjuder detta i sina webbhotellspaket. Om din hosting-everantör inte erbjuder detta kan du ta en titt på pluginet Duplicator som låter dig klona din webbplats på ett smidigt sätt.

Vilka extensions är dina favoriter?

Top